Eksempel nærbutikk

Kjøpmenn i distrikts-Norge må kunne meir enn å selje mjølk og brød. Merkur arbeider for at kjøpmennene skal ta på seg tilleggtenester, slik at butikkane får fleire bein å stå på. Her er eksempel på kjøpmenn som er opptatt av utvikle butikken som servicesenter for bygda og butikkar tilbyr nye tenester.

Merkur deler kvart år ut pris til den beste nærbutikken i kvar region. Dette er butikkar som har utmerka seg med godt entreprenørskap og god drift.

Aktuelt
Se TV-programmet fra butikken i Gamvik

NRK TV har besøkt nærbutikken i Gamvik og laget en halvtimes reportasje om fiskeværet på Finnmarkskysten. Se «Norge Nå» sin sending fra Gamvik Handel!

Selger brukte klær på nærbutikken

Har du et plagg eller to som du ikke bruker? Kanskje du kan begynne å selge klær på nærbutikken? Flere nærbutikker har nå satt i gang med salg av brukte og kortreiste klær på butikken.

Kommunalt bibliotek på nærbutikken

No kan du låne både nye og gamle bøker på nærbutikken. Butikken på Kvammen har starta med utlån av bøker, i samarbeid med det kommunale biblioteket i Askvoll.

Lisa lokkar turistkundar med eigen app

Korleis skal små øybutikkar få fleire kundar i sommarsesongen? Kjøpmann Lisa Myklebust på Svanøya har utvikla sin eigen app med informasjon om turisttilbod og overnatting så vel som butikktilbod og opningstider.

Her kan kundene handle hele døgnet

Dette er Norges første døgnåpne butikk utenfor Oslo og Bergen. På Hegna landhandel får kundene tilgang til butikken via bankkort slik at de kan handle på egenhånd og betale ved hjelp av selvscanningskasse.

Kjører ut varer fra butikken på dugnad

Butikken på Nes Verk tilbyr gratis utkjøring av varer to ganger for uka. Nærbutikken har egen bil og hjemkjøringen skjer på dugnad. – Dette er et fabelaktig godt tilbud for de som trenger det, sier kommunalminister Monica Mæland.

Spleiselag gav øya nytt drivstoffanlegg

Eit spleiselag mellom Karmøy kommune og Merkur-programmet sikra nytt drivstoffanlegg til øysamfunnet vest for Haugesund. Utan inntekt frå sal av drivstoff stod den vesle butikken på Feøy i fare for å bli lagt ned.

Rune fekk tilbake offentlege innkjøp

Butikken i Lysefjorden jublar for å fått tilbake offentlege innkjøp. Kjøpmann Rune Stangeland har no fått rammeavtale for å levere både storhushaldnings- og kolonialvarer til Forsand kommune, etter at oppdraget vart lyst ut på anbod.

Driver butikk med hjerte for bygda

Postkontoret forsvant. Banken forsvant. Da bensinstasjonen over gata måtte stenge dørene, kjøpte Joker-kjøpmann Vidar Finsådal den for å sikre drivstoff i bygda. – Jeg vil bidra til at dette fortsetter å være et levende samfunn. Nærbutikkens verdi ligger i å være et sted der folk treffes og blir sett, sier han.

Her fungerer nærbutikken som SFO

Nærbutikken i Auklandshamn fungerer som skulefritidsordning (SFO). Kvar dag samlast skulebarn i butikken sin kaffikrok, der dei kan spele, gjere lekser eller berre vere med kvarandre. Kjøpmannen opnar døra klokka sju om morgonen, slik at borna kan vere der før skulen startar.

Får kommunal støtte til nærbutikkene

Surnadal kommune på Nordmøre gir tre nærbutikker 30.000 kroner i året for å ha kaffekrok, kommunal infoskjerm, offentlig toalett og lokal turistinformasjon i butikken. Butikkene i Todalen, Bøverfjord og Bøfjorden får kommunal støtte for den service-funksjonen de utfører i lokalsamfunnet.

Grasrotmidler holder liv i butikkens kafekrok

Grasrotmidler fra Norsk Tipping er gull verdt for mange lag og foreninger. I fjellbygda Skorovas bidrar grasrotmidlene til å sikre den utsatte nærbutikken. I fjor kom det inn hele 71.000 kroner gjennom den populære ordningen.

Per Arne er best hos Nærbutikken

Nærbutikken Elgå og kjøpmann Per Arne Røsten gikk helt til topps i konkurransen om å bli Årets butikk i Nærbutikken-kjeden. Butikken ved Femunden har vært Merkur-butikk siden 1995 og har slik fått både faglig støtte og tilskudd til investeringer for å utvikle butikken.

Små butikkar blir sett på sidelinja

Nærbutikkar og andre lokale bedrifter blir ofte sett på sidelinja når kommunane skal stramme inn på regelverket for offentlege innkjøp. Fleire bedrifter i Forsand kommune i Rogaland har mista kommunen som storkunde. Lokalpolitikarar er uroa over at kommunen vel å kjøpa varer andre stader enn lokalt. Kjøpmann Rune Stangeland håper at kommunen nyttar sjansen til å endra innkjøpspraksisen sin før samanslåinga med nabokommunen Sandnes.

Butikken og fiskebruket er hjørnesteiner i Gamvik

Uten butikk eller fiskebruk ville fiskeværet på Finnmarkskysten vært offer for fraflytting. Men etter at et islandsk selskap fikk i gang igjen det lokale fiskeforedlingsanlegget, har optimismen kommet tilbake til Gamvik. Nærbutikken spiller en svært viktig rolle som servicebedrift og møteplass for både unge og gamle.

Tilbyr kommunale tenester på butikken

«Eit brød, pillene for neste veke og skifte av batteri i høyreapparatet». Slik kan ei tenkt handleliste ringt inn til framtidas lokalbutikk sjå ut.

Alta gir driftsstøtte til distriktsbutikker

Alta kommune støtter opp om nærbutikkene sine. Vekstkommunen i Finnmark har gitt driftsstøtte til tre dagligvarebutikker i utkanten av kommunen i 20 år. - Nærbutikkene er uvurderlige for oss. Vi får mye igjen for den støtte som kommunen gir, sier næringsrådgiver Dag Arne Johannessen i Alta.

Butikken er turistvert - kommunen betalar

Lokalbutikken fungerer som kommunes forlenga arm i arbeidet med å få fleire turistar til kommunen. Då er det ikkje urimeleg at kommunen betaler for butikkens vertskapsrolle. Øygarden kommune har gjort avtale om å betale 30.000 kr årleg for at Hellesøy landhandel har ansvar for turistinformasjon og WC-tilbod for tilreisande.

Kommunen kjøper service på nærbutikken

Fem nærbutikkar har fått avtale med Flora kommune om å ytre ekstra service og prøve ut kommunale tenester i butikken. Kommunen betaler 50.000 kr årleg for at lokalbutikken skal fungere som «kommunalt servicepunkt» for innbyggjarane.

Lanserer lokalmat-app for nærbutikker

Små lokale butikker har ofte mye spennende lokalmat å by på, men det er ikke alle som vet om det. Nå har Merkur fått utviklet en ny app for mobiltelefon som skal sørge for at informasjon om lokalmat i den lokale butikken kommer fram til kundene.