Andøy har Nordlands beste nærbutikk

Nærbutikken Bleik Landsbyservice på Andøy er kåret til Årets Merkur-butikk i Nordland. – Butikken har gradvis utviklet seg til å bli en motor i sitt lokalsamfunn, sa styreleder Inge Ryan da han leste opp juryens begrunnelse for prisen.

PRISVINNERE: Ann Hilde Hoel (t.v.) og Julie Westjord (t.h.) tok imot Merkur-prisen fra styreleder Inge Ryan. Foto: Christian Dietrichson.

Julie Westjord og Ann Hilde Hoel fra Bleik Landsbyservice tok imot prisen på Merkurs regionkonferanse i Bodø, mens kollega Hilde Jarnæss Madsen holdt butikken åpen. Julie er daglig leder for nærbutikken.

Dagens etter prisutdelingen inviterte de til stor kakefest for kundene, og bleikværingene gikk mann av huse for å feire butikken sin.

SE VIDEO: Inviterte til kakefest

De tre kvinnene overtok butikken på Bleik på slutten av fjoråret og har drevet den videre i samme ånd som tidligere eiere, Berit Kristiansen og Mats Ekenberg. Butikken har levert positive resultat gjennom hardt arbeid i mange år og er inne i en god utvikling.

Var uten butikk

Bleik var uten butikk i flere år da Berit Kristiansen og Mats Ekenberg startet opp igjen i 2008. Begge hadde da jobbet for IKEA i Sverige.

Uten butikk var lokalsamfunnet i ferd med å miste både sin identitet og sitt samhold. Bygdas samlingsplass og sosiale arena var rett og slett nedlagt.

- Ildsjeler startet opp butikken på nytt. Med glød, entusiasme og god service skjedde positive ting i bygda. På mange måter var butikken med sin godt besøkte kafe, yngleplass for gode ideer – spesielt da skolenedleggelse truet og turisme ble utviklet. Bygda omfavnet butikken og dets personale, heter det i juryens begrunnelse for prisen.

Hilsen fra Sanner

De tre kvinnene som driver butikken, fikk også en hilsen fra kommunalminister Jan Tore Sanner.

- Det er et mål for meg å bygge opp om den framtidstroen og det sterke lokale engasjementet som mange flinke butikkdrivere viser rundt om i Norge. Nasjonale myndigheter er helt avhengige av slike ildsjeler som dere, sier statsråden.

- Det er et hovedmål i distriktspolitikken å styrke tilgangen på tjenester for befolkningen i områder med få innbyggere og små markeder. Når det gjelder grunnleggende tjenester, slik som dagligvarehandel, er Merkur vårt viktigste virkemiddel for å lykkes, legger han til.

«Kafékameratene»

Nærbutikken Bleik Landsbyservice er i dag en butikk som tilbyr dagligvarer og tjenester som tipping og medisinutsalg. De selger også fiske- og jaktkort, blomster og lokal mat fra distriktet i form av ost, egg og fisk.

Butikken har en koselig kafé. Dette er et av hovedstoppestedene på Nasjonal Turstivei som skal være ferdig i 2017. En gruppe unge pensjonister møtes hver dag i kafeen for kaffe og vaffel. «Kafékameratene» har sin egen kopp med navn, som henger klar til bruk i kafeen.

- Dette er en flott måte å gjøre nærbutikken til det naturlige midtpunktet i lokalsamfunnet, sier kommunalminister Jan Tore Sanner i en kommentar.